Poslední zprávy ze světa závlah
12 Červen

Dávkování hnojiv do závlahové vody

To, že trávník potřebuje světlo, vodu  živiny a pravidelnou údržbu, ví asi každý. Ale málokdo ví, že systémem závlah lze výsadby a trávníky přihnojovat. Přitom se jedná o nenáročné řešení – stačí do systému přiřadit dávkovač hnojiv. Jaká dávkovací čerpadla můžeme využít?

Dávkování hnojiv pomocí Venturiho trubice

Existuje několik možností, jak dávkovač hnojiv do zavlažování zařadit. Nejjednodušší, ale také nejméně přesné je použití tzv. Venturiho trubice. Jedná se o malé zařízení, které na základě průtoku vody přisává do závlahové vody hnojivo z přilehlé nádoby. Tento způsob lze použít, pokud máme jeden závlahový okruh, nebo pokud jsou okruhy průtokově totožné, např. fotbalová hřiště.

Dávkovací čerpadla na hnojiva

Dalším způsobem je použití dávkovacích čerpadel, které dávkují hnojiva dle předem nastaveného přesného poměru. Jedná se o čerpadla MIX RITE (model 2,5 či 12500), nebo DOSATRON. Tento způsob je vhodný pro všechny zavlažované plochy, jen je třeba systém vhodně navrhnout co do průtoků a typů dávkovacích čerpadel. Tato dávkovací čerpadla nejsou napojena na el. proud, pracují na základě protékající vody.

Dávkování hnojiv je v takovémto případě velmi přesné, tato čerpadla se používají i v živočišné výrobě na dávkování léčiv do vody. Na ovládací jednotce pak umisťujeme přepínač, který zapíná dávkování hnojiv nebo se zavlažuje nepřihnojovanou vodou, tak jak zákazník potřebuje. Lze zavlažovat i s trvalým přihnojováním ve velmi malých dávkách.

Čerpadla a způsob dávkování hnojiv do závlahy

Některá dávkovací čerpadla pracují na principu, že pulzním průtokoměrem měří průtok a malé čerpadlo pak vstřikuje přesné množství hnojiva do vody, kde se smíchá na požadovanou koncentraci. Tento způsob lze použít rovněž na všechny velikosti zavlažovaných ploch, ale doporučuji tento systém na větších plochách, kde by se muselo čerpadel typu MIX RITE či DOSATRON použít více.

Nezapomeňte...

U všech zmíněných způsobů přihnojování je zapotřebí mít nádobu např. 20 l, kde je připravený koncentrát, který se do vody přisává. IRRIGA má za sebou stovky realizací, kde se dobře sestavený systém přihnojování odvděčuje krásným trávníkem. Pokud i vy chcete vsadit na jistotu, kontaktujte nás. Rádi vám ukážeme, jak systém funguje a navrhneme vám řešení na míru.