Poslední zprávy ze světa závlah
4 Únor

Jak funguje ovládací jednotka závlahy

Zavlažovací systém může být řízen různými druhy ovládacích jednotek vč. možnosti ovládání chytrým telefonem, tabletem. Nejčastěji se používají jednotky do interiéru. Jednotka se umisťuje do výšky očí, aby byl dobře čitelný display. Napájení jednotky je ve většině případů na 24V AC, proto se k jednotce umisťuje trafo.

Napájení jednotky a její provedení

Trafo se může umístit i do rozvaděče, odkud je přivedeno napětí 24V do ovládací jednotky závlahy. Jednotka je dále propojena elektrickými kabely s elektromagnetickými ventily, které jsou umístěny pod zemí na zahradě ve ventilových šachticích. Každá sekce (větev) má svůj vlastní elektrický magnetický ventil. Pokud je systém napojen na tlakový rozvod vody (vodovodní řad, automatická vodárna), tak vždy používáme ještě jeden elektromagnetický ventil jako hlavní. Je to z důvodu bezpečnosti a spolehlivosti a životnosti systému.

Jak to vypadá v praxi?

Když má probíhat závlaha, jednotka otevře hlavní elektroventil, který otevře přívod vody k dalším sekčním a zároveň otevře jednotka i jeden z několika sekčních ventilů. Tlakem vody dojde k vysunutím postřikovačů. Po nastavené době závlahy na ovládací jednotce dojde k uzavření ventilů.

Máte nějaké otázky? Neváhejte nás kontaktovat!