Poslední zprávy ze světa závlah
17 Červenec

Inteligentní ovládání závlahy

Dnes již má inteligentní ovládání celá řada produktů pro denní užívaní, ať už se jedná o žaluzie či automatické parkování. Pokud jste příznivcem bezstarostné závlahy, jistě vás zaujme řídící jednotka, která sama určí, kdy a jak zavlažovat.

Jak řídící jednotka reguluje zavlažování?

Firma HUNTER ind. vyvinula systém, který standardně používáme již více než 5 let, a tím je systém SOLAR SYNC. Jedná se o systém, který denně přenastavuje řídící jednotku, respektive přenastavuje délku závlahy na jednotlivých sekcích. Toto čidlo snímá intenzitu slunečního svitu, teplotu a srážky a na základě toho vypočte tzv. evapotranspiraci, podle které přenastaví závlahu.

Zavlažování a další fakta o řídící jednotce

Řídící jednotka zavlažování ovšem zohledňuje i další faktory, a to i v dlouhodobém časovém horizontu. V nastavení čidla se nastavuje i typ půdy, který na zahradě převládá, zda se jedná o písčitou či jílovitou zeminu. Výsledkem je, že denně jednotka přenastavuje délku závlahy v přímé vazbě na počasí, takže se výrazně eliminuje nutnost ručního zásahu.

Samozřejmostí je zachována funkce dešťového čidla, které závlahu přeruší při srážce větší než 2 - 3 mm. K opětovnému spuštění závlahy dojde, jakmile čidlo vyschne. Čidlo ale ví, že před časem pršelo a délku závlahy tomuto přizpůsobí.

Inteligentní ovládání závlahy se vám vyplatí

Asi si říkáte, že inteligentní ovládání závlahy bude drahé, složité. Opak je pravdou, cenový rozdíl mezi tzv. „hloupým čidlem“ a tímto je přibližně 2 000,-. Závlahový systém vám oproti klasickému ručnímu zalévání ušetří mnoho času a také nákladů spojených s množstvím vody. Pokud ovšem zainvestujete i do čidla, ušetříte další čas, který byste jinak museli věnovat nastavení zavlažování. Máte o dovolené starost, jestli vám zahrada neuvadá? S řídící jednotkou si pobyt mimo domov můžete užít bez obav, o vše se postará řídící jednotka.

Chcete vědět více?

Větší systémy je možno ovládat pomocí počítače, ať jde o systém HUNTER, RAIN BIRD či WEATHERMATIC. Zde se používají také různé druhy meteostanic s výpočtem evapotranspirace.

IRRIGA vám dnes představila inteligentní řízení závlahy. Tato oblast je ovšem daleko rozsáhlejší, proto pokud chcete vědět více nebo máte zájem o nezávaznou cenovou nabídku, neváhejte nás kontaktovat.