Poslední zprávy ze světa závlah
9 Leden

Rotační i rozprašovací trysky a postřikovače

Na zakázce je celá řada postřikovačů, které rozlišujeme na dvě hlavní kategorie – tím jsou rotační a rozprašovací trysky. Obecně rotační zavlažují větší plochu jedním nebo několika paprsky, které rotují. Rozprašovací trysky se používají ve členitých místech a mají dostřik přibližně do 5 metrů. Za určitou dobu zavlaží plochu určitým množstvím vody - říkáme tomu „srážková výška“. Rozprašovací trysky mají cca 3x větší srážkovou výšku nežli trysky rotační, z tohoto důvodu je nekombinujeme na jedné závlahové sekci, protože ke stejnému zalití každá z nich potřebuje jiný čas. 

Postřikovače

Protože zahrady, ani větší plochy nevyjímaje fotbalových hřišť nejsou na dokonalé rovině, používáme ve všech postřikovačích zpětné ventily, které udržují celý systém trvale napuštěný (vyjma zimního období). Některé instalační firmy nepoužívají tyto ventily, a to má za následek, že většina vody z potrubí po skončení závlahy vyteče nejnižšími postřikovači. Při následném spuštění závlahy potom dochází v závlahovém systému k tlakovým rázům a postřikovače chvíli „prskají“, a protože zavlažujeme převážně v brzkých ranních hodinách, může to být nepříjemné probuzení.

IRRIGA vám navrhne ideální řešení pro váš pozemek tak, aby byl celý rovnoměrně zavlažovaný s minimem starostí. Kontaktujte nás, rádi vám seznámíme s celým postupem zakázky.