Poslední zprávy ze světa závlah
15 květen

Jak správně zavlažovat trávník

Potřebu zavlažovat si zjistí každý při pohledu na vyschlý trávník. Automatická závlaha trávníků je možná několika způsoby, které mají odlišné požadavky na četnost a vydatnost zálivky. Pojďte se podívat na nejčastější typy závlahy a zjistěte, jak správně zavlažovat váš trávník.

Postupy pro správné zavlažování trávníku

U nás nejrozšířenější závlahou jsou postřikovače, které se vysouvají z pouzder tlakem vody a postřikují trávník. Tento druh nazýváme vrchní zálivkou. Dalším druhem vrchní zálivky je kapkovací potrubí především ve výsadbách rostlin, keřů a bylin. Vrchní zálivku doporučujeme u již založených trávníků jednou za 2-3 dny v závislosti a druhu půdy. Správné zavlažování trávníku se odvíjí od typu půdy. Jaké půdy rozlišujeme a kolik potřebují závlahy?

Závlaha podle typu půdy

Pokud máme písčité půdy, zavlažujeme častěji a většími dávkami, nežli u těžších a jílovitých půd. Písčité půdy zavlažujeme dávkou cca 35-42mm vody/m2/týden. Naopak těžší a jílovité půdy pak 20-25mm vody/m2/týden. Pokud zavlažujeme výsadby, které jsou zasypány mulčovací kůrou či kačírkem, bude nám zde dostačovat daleko menší dávka, přibližně 15%. Z těchto ploch je daleko menší odpar srážek a zakůrované plochy si udržují vláhu velmi dlouho. U jílovitých půd je automatická závlaha kapkovacím potrubím téměř zbytečná.

Jak pracovat s podzemním kapkovacím potrubím? 

Podzemní kapkovací potrubí je moderní způsob závlahy, který spoří vodu a distribuuje ji přímo do kořenového balu rostlin a trávníku. Tímto druhem závlahy zavlažujeme rovněž 2-3x týdně, ale postačuje nám zde u písčitých půd 25-35mm/m2/týden, u jílovitých pak 10-20mm/m2/týden. Úspora vody je především v daleko menším odparu vody. Další výhodou je, že povrch trávníku je poměrně suchý, nedaří se zde mechům a nalétavým plevelům. Trávník můžete využívat i při probíhající závlaze. Můžete jej tedy zavlažovat kdykoliv, tedy i během dne, což ocení ti zákazníci, kteří mají málo vydatné zdroje vody. Tyto systémy pracují i na při menších tlacích, takže i čerpací stanice nemusí být tak výkonná.


Nevíte, jaký zdroj vody použít pro vaši zahradu? O tom se dočtete v článku Jaký zdroj vody použít pro závlahu. Zajímá vás více? Neváhejte nás kontaktovat.